Gulai Rong ikan sungai...

Tengah dok casting haruan semalam tetiba teringat pulak saya akan gulai Rong. Bukan apa ikan haruan kalau buat gulai Rong...perghhhH!!!!!!!!! menjilat jari la jawabnya.

Bagi yang duduk di tepi sungai Tembeling dan sungai Pahang gulai@asam rong bukanlah sesuatu yang pelik tapi bagi orang luar dah tentu ternganga mulut mendengarnya. Apa yang hebatnya rong ini berbanding dengan tempoyak atau lain-lain rencah? Bagi saya jika diberikan gulai rong ikan terbul atau apa-apa juapun berbanding tempoyak ikan patin ....saya pilih gulai Rong. Semacam ada satu rasa 'sentimental value' apabila mengadap hidangan ini.

Asam Rong asalnya diperbuat daripada biji Perah atau biji Getah. Di tumbuk , di uli dan di peram untuk jangka masa tertentu. Payah memang payah membuatnya. Hanya jauhari sahaja yang mampu melakukannya..silap gaya kalau tidak kena gaya membuatnya boleh MABUK!!ha..ha..

Kat tempat lain selain Jerantut , Temerluh dan Lipis saya rasa mende ni tak ada. Oleh itu bagi rakan-rakan yang ingin mencubanya bolehlah pergi ke sana. Rasanya kelat-kelat , pahit dan manis...buat plak pedas sikit...payah nak di gambarkan tapi bagi penggemarnya it's a top of the list!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 jemuduk.blogspot.com |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.

Share |