Sebarau oh Sebarau!

Setelah kian lama joran aku bersawang di dinding akhirnya hari ini aku menguatkan semangat untuk mencuba port baru untuk memancing. Kali ini bersama seorang lagi anggota geng Tegar , Sha Ibam aku menuju ke port di tasik air terjun bukit Ibam. Spesis yang di buru tidak lain hero sungai si sebarau. Dengar ceritanya beberapa hari lepas seorang angler berjaya menewaskan dua ekor sebarau anggaran sekilo lebih sekor.

Sesampai di lokasi yang tidak jauh daripada jalan Bukit Ibam-Muadzam kami memulakan perjuangan. Lontaran demi lontaran kami lemparkan sehingga lenguh tangan dan bahu. aku bersama Rapala Magnum merah putih sementara Sha menggunakan umpan tiruan Soft Plastic. setelah hampir sejam berlegar-legar mencari spot yang cantik akhirnya kami mengalah. Sebarau langsung tidak kelihatan. Toman dan Haruan yang biasanya pantang di cabar juga menyepikan diri.

Rupanya Sha telah menyediakan plan B. Dalam guni di raga motornya rupanya ada jala. Huh! kali ini pasti jenuh dengan ikan fikir aku dalam hati. Tanpa berlengah sha memulakan tebaran sepanjang alur yang sedikit tenang. Tebaran demi tebaran daripada bulat kepada corak bintang langsung tidak membuahkan sebarang hasil. "Tengokkan gaya bergambar bukan main"..kata aku. Akhirnya dapat juga 2 ekor anak lampam kategori juvana...sedih jugak nak ngambiknya. sebagai team pancing yang beretika tanpa disuruh sha melepaskan anak ikan tersebut. " takut spesis pupus" katanya. Bagus le tu catch and release dah lama di amalkan di negara-negara maju jadi sampai masanya kita juga berhabit begitu.

Kecewa punya pasal terpaksalah kami menggunakan teknik termudah untuk mendapatkan ikan. Bukan tuba tapi beli. ( AMARAN : DI LARANG MENUBA WALAU TAK DAPAT IKAN ) Kami beli ikan sungai yang di jaring oleh penduduk di sungai Aur. Banyak jugak ikannya.Sengarat,baung,kelabau dan lain-lain. Tapi harganya RM20 sekilo beb!! Agaknya kalau Usin Lempoyang ada diapun akan berhenti jual unta."Jual ikan sungai lebih kaya daripada jual unta WOWWW!


Ok. Chow!
sikit punya cantik tempatnya..!

Lokasi yang disyaki didiami spesis Sebarau ang the geng!


Dah macam-macam balingan dibuat...tapi fail!



Plan B



Catch and release!...Kalau hantar majalah dapat hadiah nih!



RM 20 sekilo nih!




No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 jemuduk.blogspot.com |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.

Share |